(c)opyright Stichting Naardens Podium 2009-2010
info@naardenspodium.nl

 

 

Pinokkio van Theaterhuis Marc van Driel werd op 11 en 12 februari 2011 gespeeld bij Naardens Podium in het kader van de Jongeren Theaterweken.

De opzet is om in februari van elk jaar drie weekeinden lang jeugd- en jongerentheater te presenteren in theaterzaal Het Klein Arsenaal. Dit jaar waren het slechts twee weekeinden met Pinokkio als slotvoorstelling.

Het is verbazingwekkend hoe Marc van Driel erin slaagt om niet alleen 35 jonge spelers en speelsters (vanaf 13 jaar) in toom te houden, maar ook nog een aantal jongeren aan te sturen die bij hem stage lopen in allerlei theaterdisciplines. Zijn aandacht voor en betrokkenheid bij deze jongerengroepen is altijd merkbaar.

De middag vóór de voorstelling is het één grote chaos in de zaal, tot Marc zijn stentorstem verheft en vanaf de tribune de hele cast in een oogwenk in het gareel op het toneel heeft staan en een gevarieerde geconcen-treerde warming-up begint, van beweging tot tekst tot uitspraak.

Aan Pinokkio is ook nog een belangrijk element toegevoegd: de dans. Thomas Kluts heeft dit onderdeel uitgewerkt en met Marc in de voorstelling verwerkt. Het resultaat mag gezien worden hoewel de dansers soms ruimte tekort kwamen in het Klein Arsenaal.

Vrijdag was de voorstelling wat slordig, ook in de techniek. Iedereen moest duidelijk wennen aan de vreemde ruimte en middelen. Zaterdag was de voorstelling vlijmscherp getimed, goed verstaanbaar en alle licht- en geluidseffecten waren "spot on". Dit maakte het voor de jongste kijkertjes soms iets te eng.

Het was een effectvolle, creatieve bewerking van het bekende verhaal waarbij soms heel expliciet werd gespeeld, maar vaak ook dingen aan de verbeelding werden overgelaten. Het groter worden van Pinokkio's neus gebeurde bijvoorbeeld niet echt, maar werd aangegeven met de hand van de speler en een speciaal geluid. Ook het opwekken van Monstro's niesbui en de woeste uitbarsting was heel suggestief.
Daar zat deze voorstelling vol van. In een razend tempo - de voorstelling duurde slechts één uur - trokken de avonturen van Pinokkio aan de ogen van de enthousiaste toeschouwers voorbij.

Marc van Driel heeft opnieuw (net als vorig jaar met Ghetto) grote indruk gemaakt met zijn jongerenproductie.